Toppmeny

Hamster – Fakta, mat och miljöHamstern är ett populärt sällskapsdjur. Enligt historien infördes den första hamterkullen i Sverige någon gång på 30-talet.

Idag finns finns det hamstrar med flera färg och pälskombinationer – den vanligaste är “guldhamstern”, med ljusbrun och vit päls.

Hamster – Mat och dryck

I vilt tillstånd lever hamstern på ett kombination av frön, frukter, växter och insekter. Idag är det vanligast att utfodra hamstern med så kallade  gnagarpellets, och rekommenderat är att dessa innehåller någonstans mellan 15-25% protein.

Fröfoder är också vanligt, men det brukar inte vara bra att bara ge fröfoder, utan detta ska fungera mer som ett komplement till pellets; fröfoder har höga mängder fett som kan bli härsket om man lagrar det fel, och därtill: om man bara ger fröfoder till sin hamster är risken för bristsjukdomar och fetma hög. 

Andra komplement till pellets kan vara exempelvis fullkornsbröd, pasta, frukt och grönsaker. 

  • En hamster äter ungefär 10-14 gram mat om dagen, så kom ihåg att ge “tillskott” i lagom mängd. Vad gäller matvanor är det vanligast att hamstern äter på natten.
  • Glöm inte vatten. En hamster dricker ungefär 10 ml vatten per 0,1 hg vuxen vikt. Bäst är att ge vatten i en vattenflaska, vilket minskar risken att vattnet blir förorenat
  • Vattnet ska vara tillgängligt så att hamstern kommer åt mynningen på flaskan och du bör byta vatten dagligen, så att det är rent och fräscht.

Hamster – Miljö i buren

Idag det många alternativ och varianter av hamterburar. De flesta är utrustade med diverse atteraljer såsom tunnlar, bostadslåda, motionshjul och liknande.  Dessa möbler i kombination med ett hyggligt djupt lager strö för hamstern att leka och gräva i, är en grundförutsättning för att den ska trivas.

Kom ihåg att hamstern lätt kan tugga sig igenom flera olika vanliga material i hemmet, såsom trä och plast. Det är därför en bra idé att undvika dessa material i buren och se till så att den är gjord i glas, rostfritt stål eller tjockare, tyngre form av hårdplast. 

Enligt djurskyddslagen måste en vuxen hamster ha en golvyta i buren på minst 30-40 cm, detta är absolut minimum. Givetvis är betydligt större än så önskvärt, och har du som ambition att vara en bra hamsterägare bör du ge den lilla gnagaren gott om utrymme att motionera på. 

Kom också ihåg att rengöra buren ofta, minst en gång i veckan. Buren rengörs bäst med hett vatten och ett rengöringsmedel fritt från toxiner. Därefter sköljs buren grundligt.

4 Hamsterfakta:

  • Hamstern lever vanligen i 2-3 år, med normalvikt runt 100-150 gram.
  • Bra temperatur för hamstrar är mellan 17-26 grader.
  • Hamstrar är som mest aktiva på natten och trivs bäst att bo ensamma.
  • Hamstrar tycks drabbas av få “naturliga sjukdomar”. De kan dock vara mottagliga för sjukdomar som överförs från andra djur och människa.En guide om hamster av Lena på Veterinär Stockholm

, ,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes