Toppmeny

Köpa Hundfoder? # 7 supertips guidar dig rätt!

Idag finns ett enormt urval av hundfoder på marknaden och förutsättningarna för att hitta rätt till din hund är följaktligen ljusa.

Åtminstone om du vet vilket slags foder du ska leta efter. För att hjälpa dig på traven har vi på Veterinär Stockholm listat 7 supertips som hjälper dig välja rätt hundfoder.

1. För valpen – Byt alltid gradvis

När du hämtar din hundvalp är det brukligt att få information om vad hunden hittills har fått för slags foder. Får du inte denna information ska du givetvis fråga. Det är viktigt att hunden får samma slags hundfoder de första veckorna i sitt nya hem; en abrupt ändring av foder kan nämligen leda till orolig mage eller mer allvarliga magproblem.

Du bör därför alltid byta hundfoder successivt. När du byter ska du alltid läsa på förpackningen för rätt portioner. Storleken på portioner skiljer sig åt från hundfoder till hundfoder, beroende på vilket märke du väljer.

2. Ras, ålder och aktivitet avgör lämplighet

Idag finns det hundfoder som är anpassat efter hundens ras, ålder och aktivitetsnivå och givetvis är det en fördel. Viktigast är i slutändan att hunden för rätt slags näring, inte vad det är för “märke” på ditt hundfoder. Under valpstadiet är det brukligt att ge just valpfoder, vanligtvis under det första halvåret.

Därefter bör du gradvis gå över till ett vuxenfoder. Här kan du välja mellan hundfoder för aktiva och mindre aktiva hundar, och på så vis anpassa fodret efter hundens speciella förutsättningar.

För gamla hundar finns det exempelvis speciellt seniorfoder avsett att fylla äldre hundar specifika näringsbehov.

Köpa foder? Klicka här för att hitta rätt produkter.

3. Så håller du vikten på din hund

En grund för att hålla hundens vikt intakt är att du mäter upp fodret noga så att portionen inte blir för stor (eller för liten.) Ge inte hunden mer foder än vad som rekommenderas på förpackningen. Undvik även att ge godis eller annat mat mellan måltiderna, då detta oftast är en orsak till ohälsosam viktökning.

Det är också en vanlig orsak till ovanan för hunden att “vänta in” annan mat än fodret och kan på likt ge näringsproblem.

4. Hundfoder Vs Hundgodis

Det finns en uppsjö av härligt hundgodis att välja mellan, men det ligger i det intresse som hundägare att använda hundgodis med sans och vett. Inte minst eftersom det är väldigt rikt på kalorier och kan få hunden att gå upp i vikt.

En sund utgångspunkt för hundgodis är att använda det främst vid inlärning, träning och aktivitet.

5. Extra näringsbehov och kosttillskott

Det finns tillfällen när hunden behöver extra näring i form att kosttillskott, såsom vid sjukdomstillstånd, dräktighet eller digivning. Vissa kosttillskott ger du separat, andra bland du med hundfodret. Vad för slags kosttillskott som är erfodligt beror helt på situationen, och säkrast är alltid att rådgöra med ett veterinär för bästa beslut.

6. Hemlagad hundmat – ett alternativ?

Visst kan det vara skoj att prova på att laga egen hundmat, men du bör vara medveten om att det kan vara svårt att få till rätt näringsvärde. De djupfrysta slakrester som finns att köpa innehåller ofta inälvor som mjälte, magsäck och tarmar, men har som regel ett för lågt kalciumvärde för att vara ett fullgott alternativ till hundfoder.

Är du väldigt sugen på att göra din egen hemlagade hundmat finns det recept som beskriver hur du tillsätter rätt mängd vitaminer och kalcium. Men i längden kommer det alltid vara mer praktiskt och säkert att köpa ett bra hundfoder.

7. Hur mycket foder är lagom?

Hur mycket hundfoder/hundmat som går åt beror primärt på din hunds vikt, aktivitetsnivå och ålder. Du behöver alltså variera mängden hundfoder efter om hunden ska ligga hemma och sova hela dagen, om den ska motionera, om det är en valp eller vuxenhund, eller om det är en nybliven mamma. Matbehovet varierar med andra ord ganska rejält under ett hundliv.

För att få en riktlinje att gå efter, kan du använda följande tabell som räknar ut hundens Underhållsbehov (UH). Tabellen visar hur mycket energi en vuxen hund som lever ett normalt sällskapsliv behöver för att behålla kroppsvikten, det vill säga Underhållsbehovet.

Slutligen: Var hittar man ett bra pris och kvalitativt foder enligt våra riktlinjer här ovanför. Då vill vi rekommendera den här butiken på nätet.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes