Toppmeny

Hundleksaker för alla tillfällen

Innan du köper hundleksaker finns det ett par saker att tänka igenom. På den här sidan får du tips och tankar på hur går tillväga.

Hundvalpar är lekfulla av naturen, men leken är också ett viktigt sätt för hundar att träna kommunikation och inlärning. För hundägare är hundleksaker och leken med hund ett moment där du stärker banden med din hund och lär den nya saker samtidigt som ni har kul tillsammans.

Hur väljer man rätt leksak?

Utgångspunkten när du väljer hundleksaker är förstås hunden själv. Stora, kraftigt byggda hundar gillar ofta slitstarka hundleksaker som tål kamp och olika typer av styrketest. Andra hundar, som exempelvis labradorer, har en naturlig instinkt för apport, och kommer sannolikt att uppskatta hundleksaker som är tillverkade för just kast och apport.

Vanligast är detta sammanhang är att använda bollar för hundlek. Kom dock ihåg att alltid använda bollar som är för stora för att hunden att svälja. Det är ett råd som kan bespara dig besök till veterinären eller ännu värre saker.

Är du sugen på att köpa hundleksaker så har Doggie.se ett brett sortiment.

Du kan KLICKA HÄR>> för att komma till produktsidan.

Träning och hundleksaker

Du behöver inte misströsta om din hund inte vill leka med en viss hundleksak. Prova en annan. Hundar har nämligen väldigt individuell smak, inte minst när det gäller hundleksaker.

Som vi nämnde tidigare kan hundleksaker användas för att träna din hund och stärka det emotionella bandet er emellan. Hur hunden reagerar och tar emot ditt initiativ att “träna” beror dock på flera faktorer.

Ett speciellt fall kan vara om du nyligen blivit ägare till en hund som tidigare missköts eller som bott länge på ett djurhem.

En sådan hund har kanske tidigare aldrig lekt på det här sättet tidigare och har därför ingen referensram. En initial motvilja kan alltså mer bero på att hunden inte vet om hur de ska agera, än att den inte känner för att leka och träna.

Här gäller det att ha tålamod och lirka med hunden tills den blir intresserad.

Hundleksaker är också bra för att träna en hund att släppa något på ditt kommando. När du ska ta föremålet från hunden, så lägger du ena handen över överkäken och drar vänligt, utan aggression, men bestämt ner underkäken med den andra handen, så att hundleksaken ramlar ut ur munnen.

Snart lär sig hunden att tolka dina kroppsignaler och kommer inom kort att släppa föremålet självmant.

Köp en tuggleksak för att bryta ovana

Nyfikenhet men också förstörelselusta är väldigt kännetecknande, speciellt för valpar och unghundar. De allra flesta hundar växer ifrån beteendet att bita och tugga på saker i hemmet inom ett halvår (efter tiden för tandömsningen är över), men det finns förstås undantag.

Har du problem med att din hund vill bita och tugga, kan det vara värt att inhandla ett par bra tuggleksaker och prova. (Tuggandet kan även bero på flera andra orsaker, såsom att hunden är understimulerad eller orolig.)

Olika kategorier
Idag finns det massor av olika typer av hundleksaker, och det råder verkligen ingen brist på utbud och möjligheter. Din utmaning som hundägare är snarare att hitta rätt hundleksak åt just din hund. Som vi skrev tidigare på den här sidan ska leksaken anpassas efter hunden, men det är också lika vanligt att man får prova sig fram och testa vilka hundleksaker som fungerar. Lycka till!


Powered by WordPress. Designed by WooThemes