Toppmeny

Hundvård


Att skaffa hund innebär ett stort ansvar, inte bara ekonomiskt utan även tidsmässigt. Grunden för bra hundvård är just tid.

Man kan också uttrycka det såhär: om du inte kan ägna din hund den tid den behöver, har du inget fundament för hundvård att bygga på.

Med andra ord: god hundvård är något du ägnar dig åt i vardagen. Varje dag måste du ge din hund mat, gå promenader, ge den mental stimulans och intressanta, utvecklande aktiviteter.

Därutöver handlar hundvård också om det rent praktiska: att sköta pälsen, att klippa naglar, att bada och tvätta din hund, att ge den rätt hundfoder och vätska,  rätt hundschampo, bra hundträning och mycket, mycket annat. På den här sidan har vi sammanställt 10 av de viktigaste aktiviteterna för denna praktiska hundvård.

1. Pälsvård är grundläggande hundvård

Vad gäller hundvård kontra pälsvård, så kan det först och främst vara bra att veta att de allra flesta hundar fäller hår, speciellt på våren när det är dags att göra sig av med den tjocka vinterpälsen. Är du noga med din hemmiljö, och vill undvika att det lösa håret sprider sig i alla rum, kan du med fördel borsta ur hundens päls varje dag. Då undviker du den mest spridningen och hjälper hunden bli av med lös päls som bara är i vägen.

Trimma och klippa är nödvändig hundvård

Att trimma och klippa hunden är hundvård som är nödvändig att utföras regelbundet. Ungefär en gång i kvartalet brukar vara lagom om pälsen ska se bra ut. Sen finns det förstås hundraser som inte behöver trimmas eller klippas, som exempelvis Schnauzern; däremot kan det behövas en hel del annan pälsvård i form av tvättning och borstning.

2. Att bli rumsren

Att göra sina behov ute och inte inomhus är en av de viktigaste sakerna som en hundvalp måste lära sig. Inte heller här finns det några genvägar, tålamod och konsekvens är det enda som hjälper. Du bör alltid ta ut valpen direkt efter den har sovit, efter måltider – och givetvis det första du gör på morgonen och det sista du gör på kvällen. Här följer några andra tips för hundvård kontra att bli rumsren:

  • Beröm hunden varje gång den uträttar sig behov ute. Det hjälper hunden att förstå det riktiga och positiva i handlingen.
  • Räkna med att det kommer hända olyckor och bli aldrig arg när det väl händer.
  • Om, eller när, valpen uträttar sitt behov på fel plats, se till att städa noga och gör ordentligt rent så att hunden inte söker upp samma plats igen.

3. Att lära sig sitta

Det är ganska så enkelt att lära en hund att sitta eftersom det är en naturlig ställning för hunden. Du kan börja med denna inlärning tidigt och utveckla det till en rutin. Enklast är att börja träna när du ger hunden mat. Ett simpelt trick är att hålla matskål för hunden i ena handen och trycka försiktigt på hundens bakkropp med den andra handen.

Säkert kommer hunden till att börja med sätta sig ner, för att genast resa sig upp igen. Men efter några gångers träning kommer rutinen att sitta. Ha tålamod, och bli inte arg om hunden inte förstår direkt – det kommer, var så säkert. (Ja, tålamod är verkligen en dygd för all typ av hundvård…)

4. Att gå i hundhalsband och hundkoppel är också hundvård

En bra sak är att först vänja hunden vid halsbandet, alltså innan du börjar gå med både halsband och koppel. Låt halsbandet sitta på några timmar varje dag. När hunden är relativt van vid halsbandet kan du börja träna med koppel. Och bli inte förtvivlad om hunden verkligen gör motstånd till att börja med – det är bara normalt.

Till motståndet hör diverse uttryck, såsom att hunden biter på kopplet, rullar runt, snor in sig i kopplet, skäller, och så vidare. Behåll ditt lugn under dessa perioder, och var konsekvent. (Ja, konsekvens och upprepning är en annan väldigt viktig dygd för framgångsrik hundvård.) Efter några dar av träning kommer din hund att kunna röra sig hyfsat i koppel, och därefter blir det bara bättre och bättre.

Du kan läsa mer här om hundhalsband.
Annan artikel om hundvård i 5 steg: Hundvård i 5 steg

Powered by WordPress. Designed by WooThemes