Toppmeny

Kaninvård – 4 grundstenar!


En kanin blir vanligen mellan 7 till 9 år gammal, men kan bli en bra bit över tio.

Tar du hand om din kanin på ett bra sätt ökar förstås chanserna att få uppleva kaninens sällskap i många år.

Här följer några viktiga punkter för att ta hand om din kanin på bästa sätt.

Vi har kallat dem för 4 “grundstenar” för bra kaninvård.

1. Kaninvård – Mat

Det viktigaste att lägga på minnet när det gäller kaniner är att de av naturen är betande djur, mao gräsätare. I Sverige finns det såklart inte gräs året om, och därför ska kaninen utfodras med hö under vintertid. Får kaninen bara gräs och hö av god kvalitet kan det räcka som föda under en hel livstid.

Det finns ingen chans att en kanin kan få näringsbrist av denna “ensidiga” kost, tvärtom är det den bästa diet du kan erbjuda din kanin. Ett råd är därför att din kanin alltid ska ha tillgång till gräs och/eller hö. En kanin äter långsamt, små portioner åt gången, och finns näringsrikt hö i närheten behöver du aldrig oroa dig för att din kanin ska få bristsjukdomar som har med näringsintaget att göra.

Hö är följaktligen en viktig del av god kaninvård. Sen är det viktigt att inte glömma vatten. Vatten ska alltid finnas tillgängligt och bytas dagligen. Du kan ge vatten antingen i en vattenflaska eller in skål som är förankrad att inte tippa över.

2. Bur – trång bur ger dåliga förutsättningar

Kaniner är av naturen väldigt energiska och rörliga djur som är vana att springa över stora ytor. Ett vanligt misstag många kaninägare gör är att de skaffar en alldeles för trång bur. Detta kan leda till att kaninen får dåliga muskler och svagt skelett.

Se därför alltid till att din bur är minst 70 x 100 cm stor och att din kanin får springa fritt minst en timme varje dag. Denna typ av rörelsefrihet är en väsentlig del av god kaninvård.

Se också till att rengöra dagligen i buren, speciellt så att den är fri från gammal avföring. Det är inte helt ovanligt att kaniner får olika slags sjukdomar just på grund av att hygienen i buren är för dålig – som exempelvis rinnande ögon och näsa.

3. Temperatur

Kaniner trivs bäst på det kyligaste och minst fuktiga stället i huset: torrt och kallt är alltså melodin. Forskning har visat att kaniner som bor i varma och fuktiga miljöer har en dramatiskt öka risk för olika typer av luftvägssjukdomar jämfört med kaniner som hålls i torra och kalla utrymmen.

Den ultimata tempen för din kanin är mellan 16-21 grader celsius. Undvik varmare grader – över 26 så är risken stor att din kanin dör av värmeslag. Se alltid till att det finns färskt, rent vatten i närheten av din kanin.

4. Hantering

För det första: lyft aldrig upp din kanin i öronen. Det gör väldigt ont på kaninen och är ett helt meningslöst sätt att bära en kanin. Vidare finns det flera sätt att lyfta en kanin på, men det viktigaste är att du alltid kommer ihåg att stödja bakbenen för att förhindra ryggskador.

Kaninens rygg är nämligen svag och kan gå av om bakbenen får hänga fritt för länge. Vill du få träning att hantera och lyfta din kanin, rekommenderar vi att du rådfrågar eller får hjälp av en veterinär.Kaninvård Grundstenar nedtecknades av Hanna på Veterinär Stockholm

, ,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes