Toppmeny

Kattvårdens ABC – 4 saker du bör veta om din katt


1. Kattens puls och andning

Normal puls för en frisk katt ligger vanligtivs mellan 100-130 slag i minuten. Vill du undersöka kattens puls gör du detta enklast på insidan av kattens lår.

Andningsfrekvenser för en katt ligger normalt sätt på 25-30 andetag varje minut. Upptäcker du att din katt andas ansträngt ska du alltid kontakta veterinär för rådgiving.

2. Kattens temperatur

Precis som för hundar är kattens normaltemperatur något mer varmblodig jämfört med människan, och ligger på mellan 38-39 grader. Vill du ta tempen på din katt för de mest tillförlitliga resultat genom att använda en vanlig febertermomter i ändtarmen. Att utföra detta konststycke är inte alltid helt enkelt, och behövs det, så få du ta hjälp av veterinär eller djurvårdare.

3. Kattens tänder

Från början har katten 26 mjölktänder som byts ut mot 30 vuxen tänder vid 4-6 månaders ålder. Tänder är viktiga saker för en katt, och du gör klokt i att redan som valp vänja din katt vid att bli undersökt i munnen. Det är också bra att regelbundet borsta din katts tänder.

4. Kattens löptid, könsmognad och dräktighetsperiod

En katt löper vanligtvis i cirka 5-8 dagar, hos vissa katter återkommer löpperioden regelbundet hela året, men pausintervaller om ett par veckor. Men det är olika för olika katter. Vissa löper bara ett par gånger om året. Könsmognaden infaller gängse efter 6-12 månader, men även i detta fall är det väldigt individ och rasberoende när så sker. Dräktighetsperioden för en katt vara normalt i drygt två månader.


Kattvårdens ABC är skriven av Lisa på Veterinär Stockholm

,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes