Toppmeny

Papegoja – miljö i burenDet är en mänsklig term att kalla en papegoja för sällskapsfågel och på så vis läsa in en hel del passiva egenskaper i fågelns beteende.

Av naturen kräver dock en papegoja stor rörelsefrihet och behöver frekvent få utlopp för sin energi och lust att flyga eller klättra.

Enklast är att regelbundet låta papegojan vistat fritt i ett rum där den kan få röra på sig. Men det är också viktigt med trygghet och att papegojan har en egen bur där den kan få vara ifred.

Inred papegojans bur med omsorg

Har du för avsikt att låta din papegoja spendera stor del av sin vakna tid i buren, ska du se till så att denna facilitet är så stor som möjligt. Du bör förstå att en papegoja alltjämt är en i grunden vild existens som vi placerat i en “onaturlig” kontext.

Lägg därför stor vikt på att skapa en bur – alltså ett hem – där fågeln trivs och känner sig trygg, fri från stress och andra externa faktorer som kan vara skadliga.

Poängen är också att hitta en lämplig lokalisering för buren, där din papegoja kan vara med i familjens aktiviteter utan att bli uppstressad eller skrämmas av andra djur och utan att bli utsatt för starkt solsken.

Papegojan behöver en plats att dra sig undan på

Det är också viktigt att buren innehållet en plats där fågeln vid behov kan få vara ifred. Du kan exempelvis inreda buren med separata väggar – huvudsaken är att det finns ett hörn eller en vrå där fågeln känner sig undangömd. Du kan även sätta in en holk, men du bör du förstå att detta är en direkt uppmaning till fågeln att skaffa ungar.

Ett tillstånd som minst sagt kan leda till problem.Papegoja – miljö i buren är en text av Martin på Veterinär Stockholm.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes