Toppmeny

Problem med skällande hund?


Hundar skäller av många olika anledningar.

En skällande hund har kanske som ambition att varna när någon kommer för nära eller för annan fara, en annan skällande hund skäller för att den känner sig stressad av att vara bunden, en annan hund för att den känner sig ivrig och upphetsad.

Det finns alltså inget enkelt svar på varför en hund skäller, mer än att den vill kommunicera något.

Problem med skällande hund?

Har du själv problem med skällande hund, så finns det flera saker du kan testa för att lugna hunden och ta kommando över situationen. En vedertagen teori om problematiken med en hund som skäller jämt och ständigt är att den saknar adekvat ledarskap, och sålunda känner att den själv måste anta rollen som ledare och ansvarig för flockens/familjens säkerhet.

Som hundägare kan du alltså testa att genast ta kommandot när hunden skäller, och på så vis kontrollera situationen.  Givetvis måste du agera efter vad situationen pådyvlar.

Skäller hunden exempelvis när det ringer på dörren, kan du testa att med fast hand ta bort hunden från situationen, och därmed signalera att “tack för din varning, men nu tar JAG över”.  

Det kan även vara bra att regelbundet belöna hunden när den slutar skälla, och på så vis förstärka det mer “tystlåtna” beteendet. Du ska dock aldrig ömka din hund, det förstärkar bara rädslor och oro ännu mer.

Belöna och var positiv när din hund agerar som du vill.

Skällande hund och antiskallhalsband/antiskällhalsband

Det har även blivit populärt med så kallade antiskallhalsband för skällande hundar. Det finns idag flera olika antiskallhalsband på marknaden men det flesta fungerar ungefär på samma sätt.

Ett antiskallhalsband avbryter – eller är tänkt av avbryta – den skällande hunden genom ett ultraljud eller vibration som får hunden att känna olust, men som är helt fysiskt ofarligt. Vissa antiskallhalsband sänder även ut en citrondoft eller liknande då hunden skäller.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes