Toppmeny

Vård och skötsel av papegoja del 1Många som skaffar papegoja underskattar vad som krävs för att verkligen sköta om en papegoja.

Till saken hör att detta är en fågel som härstämmar från vitt skilda miljöer, och rent allmänt så behöver du först efterforska just din fågelns ursprungshabitat för att så bra som möjligt kunna imitera denna miljö i ditt hem.

Med “imitera” så menar vi helt enkelt att anpassa utfodring, temperatur och luftfuktigheten så att den passar din papegojas speciella förutsättningar.

I detta är det viktigt att förstå att en sällskapsfågel ställer stora krav på dig som ägare.

Har du för avsikt att bara stänga in din papegoja i bur och låta den bli passivt betraktad så bör du tänka om.

Det gäller att från början veta om vad du har att förvänta dig som ägare, och veta vad som är normalt beteende för en frisk papegoja.

3 viktiga punkter för vård av papegoja är följande:

  • 1. Förstå redan från dag ett att papegojor är högljudda och pratglada av naturen. Framförallt pockar denna egenskap tidigt på morgonen och i skymningen. Har du som målsättning att tysta din papegoja vid dessa tidpunkter jobbar du motströms mot naturens lagar, och det brukar aldrig sluta bra.
  • 2. Papegojor är väldigt benägna att skräpa ner runtomkring sig, och använder konstant näbben för att undersöka och plocka isär förmemål – det är ett sätt för papegojan att motionera och leta mat.
  • 3. Papegojor är väldigt sociala djur och behöver regelbundet sällskap med andra papegojor eller sin ägare. Utan detta finns risk för depression och andra trista konsekvenser.Vård och skötsel av papegoja skrev av Martin på Veterinär Stockholm.

,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes