Toppmeny

Att välja rätt hundras


Att välja rätt hundras är synnerligen viktigt för hur du ska lyckas som hundägare.

Står du i begrepp att skaffa hund rekommenderar vi att du läser på om olika hundraser och lägger möda på att välja en hundras som passar din vardag.

Det finns idag cirka 300 hundraser att välja mellan i Sverige och ett några hundra raser till globalt. Från begynnelsen var alla hundraser på ett eller annat sätt framavlade för att hjälpa människan med olika saker.

Av förklarliga själ var jakthundar och vallhundar länge populära men tendensen blev efter ett tag att avla hundraser specialiserade på allt smalare “nischer”; givetvis kan en sådan nisch även vara hundar som är avlade för sällskap, inte helt ovanligt idag.

Så väljer du rätt hundras

Den stora frågan för blivande hundägare är förstås hur man väljer rätt hundras. Ett bra tillvägagångssätt är att börja ställa relevanta frågor…till dig själv! På så vis kan du utesluta och ringa in vilken hundras som passar din vardag och din personlighet. Här följer några frågor och konstateranden som kan hjälpa dig på traven.

Välja hundras: Fråga/Konstaterande och Övervägande

Fråga: Gillar jag att städa? Övervägande: Om du inte gillar att städa ska du sannolikt välja bort kortbenta, långpälsade hundraser som under höst och vinter drar in sig tonvis med smuts i boendet.

Konstaterande: Jag är inte jägare! Övervägande: Om du inte springer runt med bössa i skogen ska du definitivt överväga att skaffa en hundras som primärt är avlad för jakt.

Fråga: Gillar jag att frisera, klippa och borsta? Övervägande:Om du inte tycker det är skoj med klippning och hårvård ska du självklart inte välja en långhårig hundras i konstant behov av omfattande pälsvård.

Konstaterande: Jag bor i en lägenhet eller radhus! Övervägande: Om grannfriden är viktig för dig ska du välja bort hundraser som skäller mycket. Visserligen är detta till stor del en fråga om uppfostran, men somliga hundraser har en starkt instinkt att kommunicera via skall.

På det här sättet kan du vidare själv göra konstaterande eller ställa frågor som är relevanta för din livssituation. Och på så vis komma fram till en hundras som passar din personlighet.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes